luni, 19 martie 2012

Am o plăcere masochistă - dacomanii!

Joi după ce v-am scris acel post despre iniţiativele "dacilor" care vieţuiesc printre noi, de pe malurile Dâmboviţei până în New York, m-am gândit că a fost o prostie din partea mea să cotrobăi după nişte oameni cu idei puţine şi fixe şi să le urmăresc elucubraţiile.

Cu toate acestea azi, parca ceva nu mi-a dat pace şi m-am apucat să caut din nou să văd ce mai spun aceşti daci în viaţă, vaşnici urmaşi ai lui Burebista. Şi cum toate sunt la un click distanţă, am apăsat de două ori pe mouse şi iar m-am enervat - vorba războinicului luminii: Pac - Pac. Am dat azi ca la un semn de "Preemtiunea dacica" a celebrului de acum Mircea Chelaru, publicată în sacrul spaţiu editorial găzduit de poetul şi scriitorul dacilor de azi Daniel Roxin.

Nu pot şi nu vreau să spun nimic despre militarul Mircea Chelaru, dar ca istoric mai bine ... NU. Încep să înteleg acum de ce politicos am fost refuzat de toţi istoricii serioşi când i-am întrebat de Napoleon Săvescu şi ceilalţi din grupul său. Mi s-a spus foarte clar că atât timp cât îi bagi în seamă şi polemizezi cumva cu ei şi cu ideile lor înseamna ca ar avea vreun pic de adevăr.

Oamenii aştia se hrănesc din frustrările românilor de azi, care indiferent pe cine au drept strămoş, se simt marginalizaţi şi fără reper. Faptul că istoricii neagă nu înseamnă că ascund neapărat ceva şi că lasă un loc în care nu pun nimic. Poate chiar nu ai ce să pui şi poate chiar nu ai de ce să pui. Cu ce te ajută să ştii că strămoşii tăi au fost sau nu cei mai viteji dintre traci sau cei mai betivi dintre acestia? Ce îti aduce în plus dacă te-ai nascut din urmasii unor puscariasi aruncati pe un continet nepopulat sau din miticii arieni?

Realitatea de azi iti arata ca nimic. Nici determinarea stramosilor din anumite epoci, nici lasitatea lor nu spune nimic despre cei care traiesc azi. Exista niste lucruri care raman, nu se poate contesta acest aspect, dar sunt multe care se pot educa. Din pacate ceea ce vezi azi in România nu te poate duce cu gandul la "buricul omenirii"...

Asadar domnilor Chelaru, Roxin şi Săvescu poate de mai multa educatie şi de mai putina manipulare avem nevoie in România. "Descoperirile" dumneavoastra fac parte din acea adunatură de vorbe goale care umflă mintile unor cocoşi flămânzi.