joi, 15 martie 2012

Dacii, din nou! Mă apuca groaza!

Am primit zilele trecute un filmuleţ de la un colaborator. Pelicula care a apărut în 2012 este extrem de populară pe Youtube. Cel care m-a atentionat avea in vedere faptul că că în decembrie anul trecut am coordonat in revista Historia un dosar despre Daci. Am incercat, la acel moment, sa adun opiniile unora dintre cei mai cunoscuti arheologi si istorici români, oferind un spatiu editorial destul de mare manipulărilor surferite în timpul naţional comunismului care de fapt fac mai mult rau decat bine dezvoltarii studiilor in domeniu.


Totuşi Revolutia din 1989 nu a maturat de tot si imixtiunile politice din discursul despre daci. In plus braconajul si aparitiile bizare ale unor bratari de aur (care nu se stie cum s-au descoperit) au adus prejudicii istoriei antice. Gruparile de tracomanie si dacomanie prezente prin congrese pe la Intercontinental si care inca mai au de raspuns cu privire la natura finantarilor nu au facut in ultimii ani decat sa intoxice cu idei aberante pe multi tineri. Contextul favorabil, creat de prostia guvernarilor si parandaraturile obtinute de diversi din mafia manualelor, a facut ca nivelul de cunostinte sa scada considerabil la nivelul elevului. Din pacate multi cu astea raman! Internetul pe de alta parte pare o sursa de informare facila, dar celor carora le lipseste acel filtru, din cauzele amintite mai sus, iau de bun ce decreteaza un stomatolog - stabilit bine mersi in SUA - si doi trei fost ofiteri din fosta securitate care au uitat sa mai faca diferenta intre ce e adevarat si ce trebuie sa minta.

Dar mai bine va las in compania unora precum Napoleon Săvescu, Mircea Chelaru sau Daniel Roxin să vă lămuriti singuri de gogomăniile pe care le spun. recomand celor care vor sa se documenteze, nu neaparat interviurile cu Zoe Petre sau Alexandru Vulpe din Historia, ci primul volum din Istoria Românilor scoasa de Academia Română. Acolo pasionatii pot descoperi bibliografie suficienta pentru a se documenta.

Atentie! Cam tot ce spun acesti domni in cele 50 de minute pe care ii urmariti e un adevar doar pe jumatate. Isi construiesc o argumentatie omitand punctele principale. Distractie placută!