luni, 2 ianuarie 2012

Dacii, subiect de manipulare si in 2012

Nu stiu cum se face ca parca oriunde ma invart dau, vrânt nevând, de exact lucrurile pe care incerc să le evit.

După cum aţi vazut probabil deja în ultimul numar din Historia am coordonat un dosar cu privire la Daci şi la întreaga mitologie contruită în jurul lor. Dincolo de titlul, ales de mai marii revistei, continutul incearca echilibrat şi cu mijloacele oferite de descoperirile arheologice să răspunde la întrebarile frecvente ce privesc populaţia dacică. Nu putem spune că cele prezentate de interlocutorii nostri, fiecare specialist pe "felia" pe care vorbeste, sunt literă de lege, dar macar încearcă să se distanteze de frenezia dacomanică, ce a înfierbântat minţile multora.În tot acest context in care unii incecam sa ne definim asa cum suntem azi, nu în lumina unei populatii care au trait acum 2000 de ani pe aceste teritorii, una dintre televiziunile de ştiinţă şi cultură, difuzează azi 2 ianuarie o emisiune despre Colosseum în care subliniază cu lux de "amănunte" adevărata poveste a dacilor care apar reprezentaţi atât pe Colosseum cât şi pe Arcul de Triumf a lui Constantin cel Mare, din Roma. Dacă informaţiile despre gladiatori şi despre Colosseum sunt la nivel mediu, multe dintre adevarurile despre statuile dacilor sunt doar niste presupuneri, care se incheie cu patriotica axiomă că daci, sunt strămoşii nostrii, insinuând cu tărie o altă celebră frază trunchiată potrivit căreaia dacii sunt cei mai viteji şi mai drepti dintre traci.

Travel Mix, căci aşa se numeşte canalul de televiune, nu face, prin asemenea producţii, decât să perpetueze in mintile privitorilor o concepţie realizată de securitatea national comunistă.

Ceea ce e de mirare, si poate ar trebui unora sa dea de gândit, că acest discurs fără susţinere istorico-materială, nu mai este cel oficial de câţiva ani încoace, de când naţioanl comunismul nu mai este la putere. Academia a scos vreo 10 volume cu privire la Istoria Românilor. Dacii au dedicate capitole generoase insa privirea despre acestia este limitată la cele mai de bun simt interpretari ale putinelor lucruri descoperite de la daci.

Asadar nu faceti agendele unora care v-au controlat inainte de 1989, doar pentru ca suna frumos si azi nu reprezentăm un adversar redutabil al occidentalilor. Si mai ar fi o intrebare: cum se face că un documentar facut in 2007 despre dacii de pe Colosseum se difuzează chiar în plină campanie Historia de demitizare a unor elemente exacebate din istoria dacilor?