luni, 21 mai 2012

Home alone! De-a "Masterchef" prin bucatarie...

Cand eram mic, deşi eram lăsat adesea singur in casă, aveam zeci de resticţii. Nu aveam voie la: aragaz, butelie, tabloul de curent, sculele tatei, priză, ustensilele mamei etc, ce mai mă plictiseam de moarte!

Iată cam de ce mi-am facut azi chef să fac (foto 1).


Am ajuns la o concluzie, apropo de 30 de ani şi de faptul că vă sunt încă dator cu bilanţul. Când ajungi la 30 de ani nu mai ai toate restrictiile din copilărie. Intr-adevar, nu mai ai nici atat de multa energie, dar cu un pic de creativitate te poti descurca.

Azi a fost o zi mai specială. După ce m-am trezit de dimineata tot roşu pe piele, având convingerea clară că am a treia oara rubeolă sau rujeolă (nu vă pun poze ca să nu vă scadă instant apetitul), primul lucru pe care l-am făcut a fost să îmi târăsc jumătatea mai bună până la spitalul Sanador, ca să mă vadă un doctor. Acolo, după vreo 3 ore de aşteptare, 3 înţepături (mi s-a luat de 2 ori sânge şi mi s-a făcut un vaccin), şi vreo 3 diagnosticuri (care mai de care mai interesant - rubeola s-a transformat într-o infectie cu reactii alergice, apoi in hepatita, ca la urma sa rămână o faringită de doi lei cu reactii febrile alergice), m-am ales cu o reţetă de Strepsils, Paracetamol,Vibrocil (i-am repetat doctorului de vreo 3 ori ca nu imi curge nasul), Aerius (un medicament pentru alergii - i-am spus că urticariile ale mă mănânca asa un pic, nu mai rău decât pielea în mod normal) si un antibiotic Claritromicina (pentru durerile din gat - care ce-i drept mă cam deranjau).


Ajuns acasa, am luat pastilele care credeam ca imi trebuie (antibioticul si Aerius) si m-am pus pe treabă în bucătărie, după cum o să vedeţi mai jos. Ca să termin cu povestea medicală - după 3 ore de gătit diverse in bucătărie, roseata aproape a dispărut, febra de ieri nu a mai aparut şi gâtul m-a lăsat.

La bucătărie

Ieri pentu prima oară am gătit brioşe. Pentru că încercăm să fim mai diet am folosit o reţetă fără zahăr (Click aici pentru ea). Azi am îmbunătăţit-o un pic. Am pus 2 lingurite de indulcitor, nişte stafide în compoziţie şi câteva seminte de susan şi de floarea soarelui pe briose, înainte sa le pun la cuptor.


Etapa a doua a constat în a mă gândi ce să fac cu un kg de ciuperci. Ca să nu mă mai mustre conştiinţa şi ca ceea ce gătesc să fie cât mai light, am făcut două reţete cu ciuperci:

1 Pui cu ciupeci si ierburi Provence (vazuta pe e-retete.ro, adaptata de mine)

Ingrediente
500 gr carne pui
1 lingura ierburi Provence (Este un amestec de ierburi aromate continand in principal cimbru, rozmarin, maghiran, dafin, busuioc si levantica. Se adauga la mancare in timpul prepararii pentru a-si elibera toata aroma, nu le adaugati la sfarsit.)
2 morcovi medii
400 gr ciuperci
2 rosii foarte coapte (sau 2 lingurite pasta rosii)
cateva fire de patrunjel
sare, piper
1 lingură ulei masline
50 de grame de unt

Preparare

  1. Carnea o taiem bucati medii. Eu am folosit piept de pui, dar se poate folosi orice parte din pui. Reţeta originală pune la prajit pana se rumeneste pe ambele parti in ulei (in loc de unt foloseau ulei). Eu le-am pus la făcut in dry cooker, apoi când s-au făcut le-am mutat într-o tigaie teflonată.
  2. În tigaie am pus untul, iar după ce s-a topit am pus carnea din dry cooker
  3. Adaugam 2 1/2 cani de apa, morcovii taiati rondele si ierburile Provence. Saram si piperam dupa gust. Lasam la fiert pana carnea e facuta, cam 25-30 minute.
  4. Adaugam rosiile despielitate si facute piure in robotel (sau le dati pe razatoare; sau inlocuiti cu pasta de rosii). Lasam la fiert inca 10 minute.
  5. Adaugam ciupercile (intregi daca sunt mici, altfel le taiati felii) si patrunjelul tocat si mai fierbem 10 minute.


2 Punguţe de clătite cu salată de ciuperci şi porumb (de pe lalena.ro, adaptata de mine)

Aluat pentru clătite - cam pentru 15-20

Oua - 3 buc
Lapte de vaca -500 ml 
O cană apă - 250 ml
Faina 300 g
Unt - 25 g
Ulei cc 100 ml
Sare 0.25 lingurite 
Unii au o intreagă tehnică de mixare a ingredientelor. Eu le pun la gramadă intr-un bol de mixer şi le bag mixerul până se omogenizează compozitia. Înainte de a începe să mixez topesc untul şi îl pun cu celelate. Singurul ingredient pe care nu îl pun în bol e uleiul. Îl ţin într-un pagar şi înmoi vârful unui serveţe în ulei şi şterg din când în când tava când fac clătitele.

Celelalte ingrediente

Ciuperci proaspete 500 g
Ceapa alba 1 buc (eu am folosit parte albă de la ceapa verde
Morcovi 1 buc
Porumb conservat 1/2 cutie de 350g
Maioneza 1 linguri sau smantana/iaurt (eu am folosit iaurt degresat)
Sare 1 lingurite
Piper negru 0.25 lingurite
Ceapa verde 1 legatura 
Unt - 50 g

Etape

1 Preparati clatitele dupa reteta de clatite preferata. Recomand sa le faceti nu foarte mari, cam de 10 cm diametru, sa fie mai frumoase pungutele.

2 Ciupercile se curata, spala si se pun la calit intr-o tigaie cu putin unt.

3 Cand scad bine ciupercile si incep sa se rumeneasca, adaugati ceapa si morcovii (spalati, curatati si taiati/dati prin razatoare).

4 Dupa ce se rumenesc bine toate, stingeti focul, sarati, piperati si lasati sa se racoreasca bine.

5 Dupa ce s-a racit, adaugati porumbul scurs de apa, iaurtul si amestecati bine. Aceasta va fi umplutura pentru clatite.

6 Puneti cate o lingura de salata pe fiecare clatita.

7 Taiati fire lungi si subtiri de ceapa verde, si legati atent si incet fiecare punga. .

8 Aranjati frumos pungutele pe o farfurie de servit si puteti presara ceva verdeata peste ele. Se servesc reci ca aperitiv la orice masa festiva.

Mie mi-au ieşit cam 13 bucăţi, dar am pus cam mult in pungi. Poti să faci cam 15 cu compoziţia pe care v-am prezentat-o


În rest, până la următoarul moment culinar, mă voi lupta cu subiectele cu care v-am obişnuit.

Poftă bună pentru cei care încearcă aceste reţete.

2 comentarii:

  1. Daca as fi in locul Alexandrei, m-as intoarce cat mai tarziu acasa, ca sa gasesc masa cat mai plina :))) Totul arata minunata! Felicitari, Masterchef!

    RăspundețiȘtergere