marți, 24 aprilie 2012

Istoria sediului abia inaugurat al Bibliotecii Naţionale FOTO

Ieri s-a inaugurat noul sediu al Bibliotecii Nationale. După lungi aşteptări şi lucruri mai puţin dorite am pătruns în noul templu cultural al Bucurestiului. se cuvine ca la deschidere sa privim puţin şi în urmă mai ales că lucrurile nu au stat firesc, ci există o intreagă epopee cu acest sediu.


Dacă ideea unui sediu dedicat acestei instituţii s-a înfiripat pe undeva prin anii '60, iar planurile s-au facut prin '70, cutrmurul din martie 1977 a mai întârziat vreo câtţiva ani demararea construcţiei. Aşa că piatra de temelie a fost pusă de conducătorul iubit, în anul de graţie 1986.

Termenul de finalizare era 1990, dar decembrie 1989 a făcut ca acesta să nu se mai respecte. Când a început să se strige Libertate la Bucureşti, sediul Bibliotecii era la roşu cu geamurile puse.

Din acel moment şi până ieri, ar fi putut fi terminată si dată în funcţiune de multe ori însă interese au făcut ca aceasta să ajungă în stare de colaps. Propuneri care mai de care mai creţe - să fie făcută mall, parlament, dărâmată etc - au stat pe masa diverselor guverne.
 În 2007 s-a luat decizia de a se păstra destinaţia iniţială a clădirii şi totodată să fie remodelată. De asemenea cu această ocazie Ministerul Culturii a găsit cu cale să îşi rezerve o bucată drept sediu. Cam acesta a fost tributul pe care a trebuit să îl plătească Biblioteca pentru a se putea muta în casă nouă.

Vechiul sediu (sediul central) din strada Ion Ghica


Faptul că în România nu poţi face nimic dacă nu eşti afiliat politic se confirmă din nou. Sediul Ministerului nu putea să fie lipt de o dărâmătură, nu? În cele ce urmează vă propun o galerie de imagini realizate de Lucian Muntean, dar şi alţi fotografi de la Adevărul, care prezintă în imagini evoluţia clădirii.

Evoluţie în imagini


Înainte de reluarea lucrărilor
Interior înainte de începutul lucrărilor

Reînceputul lucrărilor
Ne uitam la proiect şi nu speram să vedem ce este azi


Pe la încept de toamnă

În noiembrie 2011
La inaugurarea din decembrie 2011

În decembrie înainte de inaugurare


23 Aprilie 2012 Deschiderea oficială
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu